Test Drive Subaru Crosstrek - Renașterea (2024)

Subaru este un nume asociat cu trei puncte importante: motoare boxer, tracțiunea integrală și succesul obținut în Campionatul Mondial de Raliuri. Producătorul japonez se încăpățânează să facă lucrurile așa cum știe mai bine, dar a învățat și câteva trucuri noi și își propune să câștige teren pe piața din Europa, iar Crosstrek face parte din startul acestei inițiative.

Japonezii vor să își sporească vânzările pe plan european, o piață pe care, comparativ cu cea nord americană, vânzările nu se ridică la cotele înregistrate de rivalii europeni sau chiar japonezi. Această renaștere a brandului, cel puțin la nivel de imagine, începe cu Crosstrek.

Test Drive Subaru Crosstrek - Renașterea (1)

Ce este Subaru Crosstrek?

O întrebare cât se poate de validă. Numele de Crosstrek există deja de câțiva ani pe piața din America de Nord, dar în Europa ajunge în premieră. Pe scurt, avem de-a face cu succesorul lui XV, un model dezvoltat pe platforma lui Subaru Impreza, mașină pe care Subaru nu o mai vinde pe piața din Europa.

Subaru Crosstrek este un crossover de clasă compactă, cu un design robust, echipat în standard cu tracțiune integrală. Designul exterior este mai mult o evoluție decât o revoluție, dar nu este un lucru rău. XV, acum Crosstrek, are o bază mare de fani, iar păstrarea fundamentului estetic este un lucru foarte bun pentru menținerea identității acestui model.

Test Drive Subaru Crosstrek - Renașterea (2)

Crosstrek măsoară 4.495 mm în lungime, 1.800 mm lățime, 1.600 mm înălțime și are un ampatament lung de 2.670 mm. Nu este la fel de mare precum Honda CR-V sau Toyota RAV4, este mai mult un hatchback înălțat, dar care are valențe tot-teren mai bune decât multe SUV-uri din segmentul C.

În partea frontală tronează o grilă mare, flancată de faruri full LED care oferă o funcție interesantă – ele virează odată cu mișcare volanului și direcționează lumina pe traiectoria descrisă de acesta.

Din lateral observăm garda la sol generoasă, de 220 mm, dar și protecțiile din plastic negru, foarte utile în teren, deoarece pot fi înlocuite ușor și protează vopseau de mici acroșaje.

Interiorul oferă tot ce are nevoie șoferul modern

La interior, Subaru a mizat pe un mix între elemente clasice de design și tehnologie pe care le-a combinat cu dotări de confort moderne, adaptate clienților din anul de grație 2024. Materialele dau senzația de robustețe, inclusiv plasticele tari din partea inferioară a cabinei se simt de o calitate bună, lucru la care contribuie și texturile alese.

Cele mai importante zone de contact sunt finisate cu materiale moi, plăcute la atingere, inclusiv pe portierele din spate. De asem*nea, pasagerii spate au la dispoziție și o cotieră centrală și două porturi USB de încărcare.

Test Drive Subaru Crosstrek - Renașterea (3)

Aceeași poveste se repetă și în față, unde Subaru a ales să includă un USB-A, un USB-C și un jack de 3,5 mm (când a fost ultima dată când ați văzut așa ceva pe o mașină nouă?). Planșa de bord este relativ simplă, fiind îmbrăcată într-o spumă moale la atingere și înglobează un tablou de bord cu ceasuri analogice și un mic display central ce afișează cele mai importante informații despre mașină.

În centru tronează un ecran de 11,6 inch, standard pe întreaga gamă Crosstrek. Rezoluția acestuia este bună, dar mi-ar fi plăcut să văd puțin mai mult efort investit în grafica sistemului – este un detaliu care face ca mașina să pară mai „bătrână” decât este de fapt. Însă conectivitatea cu telefonul a funcționat ireproșabil, iar sistemul audio își face bine treaba. Va fi în special apreciat de cei ce adoră basul.

Cum stăm cu spațiul?

În ciuda staturii sale, Crosstrek nu este o mașină atât de mare, un lucru care nu este rău, dar depinde foarte mult și ce îți dorești de la o mașină. Dacă ești în căutarea unui portbagaj cavernos, atunci mai bine te orientezi către Outback sau Forester.

În Subaru Crosstrek pot călători până la cinci adulți, dar recomandarea mea este să vă limitați la patru, plus bagaje. Șoferul și pasagerul din față au loc suficient, fără să existe elemente care să pătrundă ciudat în cabină. Chiar și persoanele mai înalte, de peste 1,8 metri, pot călători confortabil pe bancheta din spate.

Test Drive Subaru Crosstrek - Renașterea (4)

Mi-ar fi plăcut să văd ceva mai multe spații de depozitare, ce-i drept. Fețele de uși nu au buzunare foarte mari, iar față am găsit doar două suporturi de pahare și o tăviță cauciucată pentru telefon. Cel puțin torpedoul și cotiera centrală compensează prin faptul că sunt destul de mari.

Portbagajul, așa cum spuneam, nu bate recorduri în clasă, având un volum de 315 litri. Pe hârtie sună puți, dar în realitate este un spațiu foarte utilizabil, bine compartimentat, dar este un sacrificiu pe care îl faci pentru tracțiunea integrală. Cu banchetele spate rabatate, volumul total crește până la 1.314 litri.

O singură motorizare disponibilă

Gama Crosstrek este simplă în România. Avem trei niveluri de echipare și o singură motorizare. Fiind un Subaru, Crosstrek folosește un motor boxer de 2,0 litri, cu tehnologie hibrid. Este o motorizare aflată cumva la granița dintre un mild-hybrid și un full-hybrid, în ideea în care motorul electric poate propulsa mașina prin puteri proprii, dar pe distanțe destul de scurte, fiind alimentat de o baterie mică, de 0,57 kWh.

La bază stă motorul de 2,0 litri pe benzină, natural aspirat, care dezvoltă 136 CP și 182 Nm. Acesta este combinat cu un motor electric de 16,7 CP și 66 Nm, toată puterea fiind transmisă celor patru roți prin intermediul unei transmisii automate de tip CVT, singura opțiune de transmisie disponibilă de altfel. Subaru declară că mașina poate accelera de la 0 la 100 km/h în 10,8 secunde, în timp ce viteza maximă este de 198 km/h.

Test Drive Subaru Crosstrek - Renașterea (5)

Cât despre consum, Subaru declară că noul model echipat cu motorizarea e-Boxer de 136 CP ar trebui să aibă un consum mixt de 7,7 litri/100 de kilometri. Această medie declarată de producător poate fi atinsă, contează doar să fii prietenos cu pedala de accelerație.

Cu toate că motorul boxer beneficiază acum de această formă de hibridizare, nu este cel mai economic crossover din segment. În oraș am înregistrat un consum de 10,8 l/100 km. Este interesant cum, la viteze mici, te poți deplasa în coloană doar cu ajutorul motorului electric – fapt ce mai scutește puțin carburant.

Odată ieșit pe drum național, am înregistrat valori de consum cuprinse între 6 și 7 litri per suta de kilometri, în timp ce la viteze de autostradă mașina va consuma între 8 și 9 litri pentru fiecare 100 de kilometri parcurși.

Cum se conduce Subaru Crosstrek?

Odată urcat la bordul lui Crosstrek vei observa poziția ușor înălțată la volan și scaunele confortabile, ce oferă un bun suport lateral. De asem*nea, Subaru spune că noua generație folosește un șasiu cu 10% mai rigid, că a redus mișcările laterale ale capului cu până la 44% și că a îmbunătățit insonorizarea mașinii.

Aceste schimbări ar trebui să joace un rol important pentru confortul ocupanților și pot spune că Subaru Crosstrek, în cele câteva zile în care am avut mașina la dispoziție, am fost plăcut surprins de modul în care funcționează suspensia.

Test Drive Subaru Crosstrek - Renașterea (6)

Pe lângă faptul că oferă o ținută de drum foarte sigură, ajutată și de tracțiunea integrală permanentă, aceasta a fost setată astfel încât să ofere maximum de confort, fără acea senzație de „barcă”. Amortizarea este foarte plăcută, dar ruliul este ținut sub control cu brio. El există, doar că este atât de pronunțat pe cât ne-am putea aștepta de la o mașină cu o gardă la sol atât de generoasă.

Motorul este silențios, dar își va face simțită prezentă în momentul în care vei apăsa hotărât accelerația pentru a face o depășire sau o accelerație spontană. Iar aici ar putea interveni un neajuns pentru unii oameni.

Motorul boxer hibrid este un propulsor destul de rafinat, însă nu oferă niște reprize fulminante, ci te răsplătește dacă îl conduci cu până la 75% din accelerație, să spunem. Transmisia automată CVT va fi plăcută de cei care caută o mașină cât mai fluidă, dar nu oferă cea mai dinamică experiență de condus.

Test Drive Subaru Crosstrek - Renașterea (7)

În schimb, compensează prin sistemul de tracțiune integrală, care îți conferă o încredere suplimentară pe viraje, chiar și atunci când carosabilul este ud sau nu există deloc. Am dus mașina și pe drumuri mai puțin amenajate, iar sistemul de tracțiune integrală s-a descurcat de minune. Nu, nu este un off-roader cu care să încrucișezi punți pe vreun vârf de munte, dar te poate duce către activitățile pe care vrei să le faci în natură, către o cabană la munte sau la camping.

Concluzii

Subaru Crosstrek este un pachet interesant pentru clientul care vrea o mașină compactă, confortabilă și capabilă în teren. În plus, sistemele de asistență fac din Crosstrek un companion bun pentru drumurile lungi, chiar dacă mi-ar fi plăcut să văd niște consumuri de carburant mai mici.

Sistemul de asistență EyeSight este bine calibrat și poate reduce stresul din timpul călătoriilor mai lungi, iar poziționarea camerelor în parbriz le face mai puțin predispuse la daune în cazul unui impact frontal la viteze mici, așa cum se întâmplă adesea în orașe.

Test Drive Subaru Crosstrek - Renașterea (8)

Subaru vrea să se impună și prin garanția mare, de 8 ani fără limită de kilometri. Dar vor fi aceste lucruri suficiente pentru a fura din vânzările rivalilor? Pentru pasionații mărcii probabil că da, la fel și pentru cei ce caută nivelul acesta de simplitate și vor o garanție mare.

Pentru ceilalți, s-ar putea ca prețul să fie factorul decisiv în achiziționarea acestei mașini. Trei niveluri de echipare sunt disponibile pentru Crosstrek: Style, Style Xtra și Premium. Prețurile p*rnesc de la 37.200 de euro, cu TVA inclus. Mașina din testul nostru a fost un exemplar complet echipat, în nivelul de echipare Premium, care are un preț de listă de 41.500 de euro, cu TVA inclus.

Urmărește Promotor.ro peGoogle News

Citește și...

  • Este legal să circuli cu bancheta din spate rabatată? În ce situații se aplică amendă contravențională
  • Cu câți km/h poți depăși limita de viteză fără afiamendat?
  • Câți pasageri ai voie, legal, să transporți pe scaunul din față?
  • Fraudă la scara 1:32: Poliția a descoperit aproape 15.000 de machete contrafăcute ce urmau să ajungă în Ucraina. BMW și Mercedes sunt printre favorite
  • Este legal să stai cu picioarele pe bord? Ce se întâmplă în cazul unui accident | VIDEO
  • Ce transmisie te ajută să consumi mai puțin combustibil? Manuală vs. automată
Test Drive Subaru Crosstrek - Renașterea (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Geoffrey Lueilwitz

Last Updated:

Views: 6422

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Geoffrey Lueilwitz

Birthday: 1997-03-23

Address: 74183 Thomas Course, Port Micheal, OK 55446-1529

Phone: +13408645881558

Job: Global Representative

Hobby: Sailing, Vehicle restoration, Rowing, Ghost hunting, Scrapbooking, Rugby, Board sports

Introduction: My name is Geoffrey Lueilwitz, I am a zealous, encouraging, sparkling, enchanting, graceful, faithful, nice person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.